Søk
Multi kryssord
Her finner du et kryssord som er delt opp i tre vanskelighetsgrader. Starter enkelt øverst, og blir deretter vanskeligere.
Kryssord kan forebygge demens og alzheimers
OLE PETTER HJELLE er lege, hjerneforsker og bestselgende forfatter. Han forteller at for å opprettholde god hjernehelse og hjernefunksjon, kan hjernetrim som kryssord, gjøre en stor forskjell.
– Vi mister tusenvis av hjerneceller hver dag fra vi er 25 år, men det er ikke før vi er 60–70+ at de fleste merker en redusert hukommelse, sier Hjelle. — Når en større andel av befolkningen blir eldre, frykter man at flere vil rammes av hjernesykdommer, forteller han. – Jo eldre vi blir, dess større er sjansen for hjernesykdom.
Derfor er det viktigere enn noen gang å trimme hjernen.
KRYSSORD BREMSER ALDRINGEN AV HJERNEN DIN
– Løser du kryssord jevnlig kan du faktisk bremse aldersforfallet i hjernen og det kan bidra til å opprettholde god hjernefunksjon gjennom hele livet. Det er også dokumentert at kryssordløsning styrker både kreativitet og hukommelse. Det mentale og det fysiske henger tett sammen, så det å løse kryssord og oppleve mestring vil gi en formidabel effekt. Det kan bl.a. forbedre og senke blodtrykk, senke stressnivå og gi bedre blodsukkerregulering, forklarer Hjelle.
Hjelle forteller at det er ikke mye som skal til, og at det enkleste svaret på hvor mye en bør trimme hjernen er å gjøre det jevnlig. – Det gir en større gevinst å gjøre litt ofte, enn mye sjelden. Bruk gjerne hjernen til å lære deg nye ting.
Det finnes studier som tyder på at det å bruke hjernen mye, for eksempel med regelmessig kryssordløsing, kan bidra til å forebygge sykdommer som alzheimer og demens, sier Hjelle. Det er godt dokumentert at det å bruke hjernen bidrar til god hjernehelse. Hjernen fungerer etter et ganske enkelt prinsipp: «use it or loose it».
– De hjerneområdene du bruker ofte styrkes, mens de du ikke bruker, svekkes. Kryssord krever hukommelse, kreativitet, planlegging og løsninger, og aktiverer derfor ganske mange områder av hjernen samtidig. Hjelle forklarer at jo flere områder av hjernen din du bruker, dess bedre vil det være for funksjon og hjernehelse.
– Det har også en innvirkning når du gjør noe du trives med og får mestring av. Da frigjøres det kjemiske stoffer som for eksempel dopamin i belønningssenteret ditt, som gjør at velvære, hukommelse, konsentrasjon, oppmerksomhet og kreativitet øker i flere timer etterpå.