Artikler

Finn ordet!

Slik spiller du!

Erik Smokvina
Finn Ordet header

Kryssord kan forebygge demens og alzheimers

OLE PETTER HJELLE er lege, hjerneforsker og bestselgende forfatter. Han forteller at for å opprettholde god hjernehelse og hjernefunksjon, kan hjernetrim som kryssord, gjøre en stor forskjell.

– Vi mister tusenvis av hjerneceller hver dag fra vi er 25 år, men det er ikke før vi er 60–70+ at de fleste merker en redusert hukommelse, sier Hjelle. — Når en større andel av befolkningen blir eldre, frykter man at flere vil rammes av hjernesykdommer, forteller han. – Jo eldre vi blir, dess større er sjansen for hjernesykdom.

Derfor er det viktigere enn noen gang å trimme hjernen.

KRYSSORD BREMSER ALDRINGEN AV HJERNEN DIN

– Løser du kryssord jevnlig kan du faktisk bremse aldersforfallet i hjernen og det kan bidra til å opprettholde god hjernefunksjon gjennom hele livet. Det er også dokumentert at kryssordløsning styrker både kreativitet og hukommelse. Det mentale og det fysiske henger tett sammen, så det å løse kryssord og oppleve mestring vil gi en formidabel effekt. Det kan bl.a. forbedre og senke blodtrykk, senke stressnivå og gi bedre blodsukkerregulering, forklarer Hjelle.

Hjelle forteller at det er ikke mye som skal til, og at det enkleste svaret på hvor mye en bør trimme hjernen er å gjøre det jevnlig. – Det gir en større gevinst å gjøre litt ofte, enn mye sjelden. Bruk gjerne hjernen til å lære deg nye ting.

Det finnes studier som tyder på at det å bruke hjernen mye, for eksempel med regelmessig kryssordløsing, kan bidra til å forebygge sykdommer som alzheimer og demens, sier Hjelle. Det er godt dokumentert at det å bruke hjernen bidrar til god hjernehelse. Hjernen fungerer etter et ganske enkelt prinsipp: «use it or loose it».

– De hjerneområdene du bruker ofte styrkes, mens de du ikke bruker, svekkes. Kryssord krever hukommelse, kreativitet, planlegging og løsninger, og aktiverer derfor ganske mange områder av hjernen samtidig. Hjelle forklarer at jo flere områder av hjernen din du bruker, dess bedre vil det være for funksjon og hjernehelse.

– Det har også en innvirkning når du gjør noe du trives med og får mestring av. Da frigjøres det kjemiske stoffer som for eksempel dopamin i belønningssenteret ditt, som gjør at velvære, hukommelse, konsentrasjon, oppmerksomhet og kreativitet øker i flere timer etterpå.

Admin
Artikkelbilde kryssord no 980 x 400 px 2

Hjelp til medlemsregistrering

Vi får noen tilbakemeldinger om at det kan oppleves utfordrende å registrere seg som bruker på den nye Kryssord.no siden. Under har vi derfor satt opp en mal for hvordan dette gjøres.

Erik Smokvina
Picture17

Velkommen til «nye» kryssord.no!

I den digitale verdenen går det raskt fremover og etter at nettsiden vår har sett lik ut i mange år, har vi nå av tekniske grunner måttet gjøre noen endringer. Jeg håper det skal bli oversiktlig og greit for deg å bruke kryssord.no også i fortsettelsen, men siden vi mennesker er vanedyr, har jeg forståelse for at det kan ta litt tid å bli varm i trøya her inne. Jeg håper du vil være tålmodig med oss.

Kjetil Johnsen
Kryssord NO kryssord 1200x630